27 Ocak 2013

Sokak Müzisyenleri

ile Gürkan ATILGAN

Geçen tatilimde İstanbula gittiğimde rasladım onlara yine. İçlerinden birini fotoğraflama fırsatı buldum ya da denk geldi diyelim. İstiklal Caddesinde enstrümanını kapıp gelip yerini alıp müziğini yapmaya başlayan birçok müzisyenden sadece bir tanesi bu amca tabi.

editbw_DSC1868_510x768

Bu onu ilk görüşüm değil. Daha önceki ziyaretlerimde de çok kez rastlamıştım ona. Ama hiç konuşma, tanışma fırsatım ya da imkanım olmadı. Yaptığı işi bölmek istemediğimden olsa gerek. Kendisi görme özürlü. Yanındaki küçük bir çocuk her zaman ona mikrofon tutar. Malzemelerini,küçük pilli amfisini, çantasını taşımaya yardım eder.

Onun gibi bir çok müzisyeni İsitklal Caddesinde görmek mümkün. Kimisi ihtiyacı olduğu için kimisi adını duyurmak, reklamını yapmak için orada. Geneli çok başarılı güzel işler çıkaran insanlar. Genelde Tünel Meydanının oralarda grupları görmek mümkün. Galatasaray Lisesinin önünde, YapıKredi Kültür Merkezinin hemen aşağısında mağaza önlerinde de görebilirsiniz. Enstrüman ve tarz çeşitliliğide pek bi hoşuna gidiyo insanın. Mesela Cumhuriyet Anıtından, Taksim Meydandan Tünele doğru yürümeye başladığınızda; kemençe çalan bir karadenizli, elinde gitar olan ve rock ya da pop çalan 2 genç ( onlardna biri bende olabilirim ilerki zamanlarda ), daha ileride kızıl derili elbisesi ve etnik entrümanlarla garip ama hoşa giden bir müzik yapan 3 kişi, biraz daha yürünce bu yukarıdaki elinde bağlama olan amca ve bizim yardısever ufaklık, Tünel Meydanın hemen girişinde ise ( bir zamanlar SiyaSiyaBend’i görürdük ) yine etnik ve batı enstrümanlarını harmanlandığı bir müzik icra eden ( tahmini 7 kişilik ) grubu görürsünüz… Sonra Yüksek Kaldırıma (diğer adıyla Müzik Sokağı ) girer enstrümanlara bakarak ( eğer müzisyenseniz ihtiyaçlarınızı gidererek ve bir iki yeni model deneyerek ) aşağıya Karaköye inersiniz…

Bunu bazen farkında olmadan bazen o anda keşfederek yaparsınız. O insanlar her gün oradalar. Gidip görmeniz için özel bişey yapmanıza, para vermenize ( yardımcı olmak isterseniz önde açılmış gitar/enstrüman kılıfına 3-5 kuruş atabilirsiniz ), güvenlikle tartışmanıza, en önden yer kapamamak için korkmanıza ve diğer bir çok şeye gerek yok.  Sıradna bir Taksim gezisinde bile onlara rastlarsınız. Çünkü onlar bu işi hem sevdikleri için hemde ihtiyaçları olduğu için yapıyorlar. Neredeyse her gün Taksim İstiklal Caddesi üzerinde, hemen hemen aynı yerlerinde bizi bekliyorlar.  İlk fırsatta gidin görün, izleyin, inceleyin derim… Ben arada yapıyorum…